Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 最忠於原著造型的水桶三一

[複製鏈接] |關注本帖
wwwkcc 發表於 23-9-2019 10:25 AM
呢隻真係唔錯,尤其鍾意三一光線個機關

是,這小機關有心思,很窩心!
vegestore 發表於 23-9-2019 11:19 AM
我原先已經有MEDICOM 隻大膠無諗住買,睇完師兄個POST,就出左去買左隻,食穀種都要入。 ...

師兄我開頭都咁諗有大膠做景品就夠,但這造型怎捨得沒買將來有錯過了的難過,我等了廿年了,合金及玩具誰造誰出都造得不似原著神隨(除了手辦及 Medicom大膠),超合金面相及水桶腰易出難似, 這隻造型對返動畫,有種說不出的感動!

忍不住又睇返動畫.... 回味下!

唔知幾時先有Devolution動畫睇?
新規龍馬未必一定有中年龍馬咁熱血!

早乙女Getter 發表於 14-9-2019 11:36 AM
認同,當時唔同配色等比佢玩死,你相中是第一版我認到,因我都有,三一機係吸索我都有儲這套吸索,三隻造 ...

三一塗污版吸塑玩具其實都幾靚,不過太瘦了!水桶配長腳

創新不是不好,但原造型更窩窩心!

快快 發表於 23-9-2019 09:42 PM
師兄我開頭都咁諗有大膠做景品就夠,但這造型怎捨得沒買將來有錯過了的難過,我等了廿年了,合金及玩具誰 ...

對呀,呢隻5PRO 合金真係現時黎講最似同最正既一隻,之前就好中意千值練果隻,但太細隻,同埋真係頂唔順千值練既QC質量問題,我果隻千值紅三一當初已經因為欠件問題返過一次廠,整好之後一直做DISPLAY 無理佢,最近又發現原來佢左左手臂,唉,真係激死我。所以我先入呢隻5PRO來取代千值練。
當然我都好中意渕知信既三一首辦,不過而家都比較難搵返D件黎砌

快快 發表於 23-9-2019 09:25 PM
九十年代尾見了高島肇那將不可能的合體實體化驚為天人人。
真情在書上剪出來過膠慢慢欣賞。
第一代有買小 ...

這套真三一 1 2 號 配色同造型係石川漫畫!二號這配色好少出!

2222 copy.jpg

不過又係最後冇出三號
快快 發表於 23-9-2019 10:13 PM

這造型係最原祖漫畫版造型 !

螢幕快照 2019-09-24 8.38.38 AM.png   這是早期三一漫畫內 ( 第一期第三頁) ,

6b6cf698-0f55-46f2-ad7a-f06bf86f4dc9.jpg 1d68621d-beaf-467f-beb5-c850c6cd9a53.jpg 1906308b-4635-46af-a059-a07145c8e91f.jpg

但當年這套吸索一出我造型上以經無得彈,又有飛機,同舊化!!

三一塗污版吸塑玩具其實都幾靚,其實出得二隻色,一隻係全全銀色,我都有入,
快快 發表於 23-9-2019 10:13 PM

創新都要有石川味道,其實OVA 真三一咁, 不過這是我個人對三一感覺,

因為比我感覺石川就係流龍馬XD!
快快 發表於 23-9-2019 09:25 PM
九十年代尾見了高島肇那將不可能的合體實體化驚為天人人。
真情在書上剪出來過膠慢慢欣賞。
第一代有買小 ...

我同你一樣,但我借同友書彩色影印,得閒就望下XD!,你講完全變型缺點我認同,但要三架機都變到123 其實點會唔複雜,這點我幫高島,
早乙女Getter 發表於 24-9-2019 09:01 AM
這造型係最原祖漫畫版造型 !

這是早期三一漫畫內 ( 第一期第三頁) ,

這套只有Getter3靚仔,一二號唔掂......所以我只買了三號 :P
諗住入嚟見識下隻水桶腰, 點知全家福一隻一隻陸續出場.
越睇越多, 好毒!

呢隻5Pro都係玩吳起啦, 忍唔住,見到網上有二手新世紀合金即刻入返一隻,
咁樣睇完之後即時入貨,史無前例都係第一次.

kagaloo 發表於 24-9-2019 01:57 PM
諗住入嚟見識下隻水桶腰, 點知全家福一隻一隻陸續出場.
越睇越多, 好毒!

都是多得有 TD這平台讓大家同同好分享下喜歡的東西。
因我很喜歡真三一世界最後之日這套動畫,耐唔耐就想想睇番,有玩具相關就汁都撈埋!
我本身 cute版麻麻,但三一出都中!
黑三一 Cute版金屬色都有收,好正!不過玩完入盒冇冇影相!

vegestore 發表於 23-9-2019 11:47 PM
對呀,呢隻5PRO 合金真係現時黎講最似同最正既一隻,之前就好中意千值練果隻,但太細隻,同埋真係頂唔順千 ...

千值練紅黑都有Display, 我紅色(冇咁鐘意冇事還原好),我黑色比較鐘意的 Display後一動,手肘自動解體,變了鵰兄個 Friend,唯有拆咗個頭,Cut走了條頸下面個ball joint, 當頭像咁收藏!可惜可惜(千值黑三一面相靚過它的紅三一面相)

robotkelvin 發表於 24-9-2019 11:26 AM
這套只有Getter3靚仔,一二號唔掂......所以我只買了三號 :P

其實我冇乜睇過漫畫,
但瀬屎褲原祖平頭二號不太喜歡,
我最喜歡佐騰拓的 EX二號

快快 發表於 24-9-2019 07:07 PM
千值練紅黑都有Display, 我紅色(冇咁鐘意冇事還原好),我黑色比較鐘意的 Display後一動,手肘自動解體, ...

原來你都係千值練受害者,我自己買左六隻千值練既合金玩具,有四隻係有問題,返廠既有兩次,另外有兩隻因為嚴煩唔想上佢OFFICE,所以最後自己維修。
為防大家認為我係唱衰千值練,話我係打手,我LIST 晒所有問題出黎
1. 破裏掌 腳掌郁唔到,請左半日假上佢OFFICE 換。
2. 紅三一膀頭欠左粒金色圓形件,最近又發現左左手臂問題。
3. 紅真三一膀頭出奇蛋位置有條2mm 夾縫,最後要我爆力拆開,再AA膠痴。另外一開盒發現頭上銀色角曲左,又係要自己用風筒吹返,另外眼有斜視問題。
4. 帝王條腰泊唔正中間,應該都就斷。
公司一上左市,就處處想賺盡,左偷右偷,變得不近人情,大鼻。

當然暫時5PRO 呢隻合金我都好滿意,隻黑三一如無意外都會入,希望佢地繼續出D 大隻又質量好既合金玩具。