Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 最忠於原著造型的水桶三一

[複製鏈接] |關注本帖
快快 發表於 13-9-2019 10:46 PM
這也是我喜歡的原因,98年到而家先出到似樣的!
這水桶腰也確實難造到神隨
...

合金就係,如果最似是M記大膠,我都有買,
有個細位,得真三一OVA內三一 一號先有,
其它三一動畫設定係無,唔知你知唔知邊個位,考下你先,
快快 發表於 13-9-2019 10:58 PM
我也這樣覺得,水桶腰版Getter One身形面相最愛!
邪氣流龍馬都好正!
好睇!

其實真三一内 機設都好出色,

好多機種都喜歡,而且這套OVA 無估錯張三一推到最高峰!
快快 發表於 13-9-2019 10:49 PM
Vince師兄,燈對我來說只是錦上添花,其實我最著重是外型跟面相都神似...  ...

同感,但我就係好遲先訂,今次在手腳唔另外開洞的關節上,用深紅色環偷位做可動,真係值得一讚的設計!

你同我一樣 新世紀合金 真1 都咁多隻,我都有4-5隻 ,其中一隻玩具反斗城版是後追的!

halfeye 我有三一三機變三機㭜人,同真三一 一號!
早乙女Getter 發表於 13-9-2019 11:41 PM
其它三一動畫設定係無 ...

腰部黑皮帶擘開有個窿走條友仔出來帶位?
定係打開背部放卷披肩入去 refill,要起飛前"射" 布披肩?
定跑緊時用披肩卷自己做腐皮卷?
定 OVA加了白色太陽槍,white Sun Gun?
早乙女Getter 發表於 13-9-2019 11:41 PM
其它三一動畫設定係無 ...

定龍馬條友仔返工唔著制服?又唔守交通規例唔帶頭盔及唔扣上安全帶?搵條鎖鍊帶扮扣咗seat belt? 好難估呀!

快快 發表於 14-9-2019 12:20 AM
定龍馬條友仔返工唔著制服?又唔守交通規例唔帶頭盔及唔扣上安全帶?搵條鎖鍊帶扮扣咗seat belt? 好難估呀 ...

當然唔關流龍馬件XD!只講三一一號,你拿M記大膠 觀察後面應找到答案,所以我講M記大膠係最似咁解XD,要開估出講
快快 發表於 14-9-2019 12:18 AM
腰部黑皮帶擘開有個窿走條友仔出來帶位?
定係打開背部放卷披肩入去 refill,要起飛前"射" 布披肩?
定跑 ...

開估 真係太微細細位,所以唔知唔奇,係二號機上發生,所以M記大膠做左出來,真係估唔到,但到合金又無返 M161211.jpg
早乙女Getter 發表於 13-9-2019 11:59 PM
你同我一樣 新世紀合金 真1 都咁多隻,我都有4-5隻 ,其中一隻玩具反斗城版是後追的!

halfeye 我有三一三 ...

雖然新世紀合金冇乜活動能力,但真三一造型真的造得最似OVA原著,九幾年尾唯一合金選擇,當時賣5魚幾,陸續推出N個版本,小小上色,背飛翼或武器唔同又出個版本,又河合版,又海外版,夜光,電鍍,染血版,金屬色版,塗污版.....吹到Bear Bear聲!

塗污夜光版我再走去配隻塗污吸塑初代飛機

Real Color 版我又換咗內構的夜光膠板,用另一隻真三一的電鍍膠板換左入去!

Half Eye 半眼野我麻麻地,好欣賞設計但好怕鬆鬆散散的感覺
最愛的半眼三一是最小變形巴武藏的3號機體!
拍埋真三一扮返重陽子飛彈爆之前因三一射線返到恐龍時期場境,龍馬隼人喺真三一手掌上講數,3號地面上甩尾片過嚟救墮下的早乙女博士,跟住比紫菜圍

早乙女Getter 發表於 14-9-2019 01:12 AM
開估 真係太微細細位,所以唔知唔奇,係二號機上發生,所以M記大膠做左出來,真係估唔到,但到合金又無返 ...

認輸了!太細節位冇留意,原來在背脊唐樓式信箱細節位上!
好小會留意的位置!

同意所論造形最神似都是 VCD搪膠!
合金中就要到 5 pro

快快 發表於 14-9-2019 10:59 AM
雖然新世紀合金冇乜活動能力,但真三一造型真的造得最似OVA原著,九幾年尾唯一合金選擇,當時賣5魚幾,陸 ...

認同,當時唔同配色等比佢玩死,你相中是第一版我認到,因我都有,三一機係吸索我都有儲這套吸索,三隻造型都靚,係可動就.......
其實 當時新世紀真三一覺得好抵同好似,$500 合金成份重,
但頭應該用硬膠出到細位多一點, 外型好似,而當年笨大合金,關節都做得好怪,
而新世紀,手關節做條得樂美觀!

HALFEYE 其實買佢不可能設計,總括設計者好熱血,但玩時一定要螺絲批配合,唔係軟手腳,

小弟其中一格三一主提

早乙女Getter 發表於 14-9-2019 11:36 AM
認同,當時唔同配色等比佢玩死,你相中是第一版我認到,因我都有,三一機係吸索我都有儲這套吸索,三隻造 ...

Good ar! 正想邀請你都出D相分享下!
快快 發表於 14-9-2019 11:11 AM
認輸了!太細節位冇留意,原來在背脊唐樓式信箱細節位上!
好小會留意的位置!

這套堅靚!  這set 真三一迷 應買套做下門神壓場

快快 發表於 14-9-2019 11:40 AM

放唔晒,係櫃中,因太多三一,
而且還有其它種類機械人,所以放出來都是合金多
快快 發表於 14-9-2019 11:40 AM

現時世界最後之日 三一 合金 1號 至愛,